LOVAČKE PRIČE VIKTORIJE PAKŠEC: Djevojka u lovu

2017/18

NISU SAMO MUŠKARCI LOVCI! Lovce najčešće prepoznajemo kao muškarce, ali to ne znači da i djevojke ne mogu ići u lov. Zato vam donosim jednu takvu priču. Djevojka koja ide u lov. Čudno, zar ne? (Mislite da se šalim, ali se grdo varate!)… Ako vas zanima što se dalje događa, nastavite čitati.

 

lov
Lovačko društvo (foto: privatni album)

 Što te je potaknulo da kreneš u lov?
Odmalena sam okružena lovačkim pričama i lovcima. Ujak, bratić, tata, stric i još puno rodbine pričali su mi kako je u lovu, i to me potaknulo da krenem u lov. S vremenom mi je sve to postalo zanimljivo i nešto mi je govorilo da postanem lovkinja. Kada sam navršila 18 godina, zamolila sam tatu da me jednom odvede u lov; i odveo me je, od tada imam svoj najdraži hobi: svake nedjelje redovito idem u lov.

 

lovv
Trofej (foto: privatni album)

Jesi li ikada ulovila koju životinju?
Naravno da jesam.
Prva životinja koju sam ulovila bila je srna . Ulovila sam i lisicu, košutu, fazana, srnjaka, vepra… ali meni najvažniji i najljepši trofej je jelen.

 

Postoji li neka tradicija u tvom lovačkom društvu?
Postoji krštenje. To je običaj kada mladi lovac ostvari prvi odstrel; tada se organizira mala sudnica u kojoj se lovcu određuje neka mala kazna. Lovac si sam bira branitelja, a postoje i sudac i tužitelj. Ustvari, to je mala igra da mladom lovcu ostane sjećanje na njegov prvi uspjeh.

 

Kako je izgledalo tvoje krštenje?
Ja sam bila pošteđena kazne s obzirom da sam im prva i jedina lovkinja. Ipak su lovci pravi kavaliri!

 

k.jhj
Pogled preko nišana (foto: privatni album)

Voliš li ići na čeku, ako ideš, možeš li nam objasniti kako to izgleda?

Volim, ali to mi i nije omiljeno. Prije čeke se javljamo na zborno mjesto tako da lovnik zna gdje smo, zatim odlazimo na odabranu čeku i tamo u miru i tišini sjedimo i čekamo da naiđe neka divljač.

 

Postoji li zaštitnik lova i lovaca?
Naravno da postoji! Njega, tj. njegov dan, obilježavamo 3.11. i taj datum bi svaki lovac trebao znati.

Koji je to svetac?
To je sveti Hubert. Dan našega zaštitnika slavimo svetom misom, a poslije mise se družimo s lovcima iz drugih lovačkih društava.
(Zanimalo me nešto više o tome svecu, kako je baš on postao zaštitnikom lovaca, pa sam malo prosurfala i saznala ovo):
Sveti Hubert zaštitnik je lovaca, grada Liègea, matematičara, optičara i radnika u metalnoj industriji. Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa – pas sv. Huberta. Sveti Hubert se rodio sredinom 7. stoljeća kao sin Bertrama od Aktivanije te je živio na dvoru franačkog kralja Ditriha III., a kasnije na dvoru svog ujaka Pepina od Heristula. Jednog dana, drži se da je to bilo na Veliki petak, Hubert je lovio u šumama Ardena gdje mu se ukazao jelen među čijim je rogovima bilo ukazanje Kristova lika. Istodobno s neba začuo se glas koji mu je naložio da ode u Liege (Luttich) do biskupa Lamberta (koji je kasnije proglašen svecem). Ovaj ga pošalje Papi u Rim. U to doba javio se Papi anđeo s viješću da je biskup Lambert umoren, a kao znak predao mu je njegov biskupski štap s nalogom da mu za nasljednika imenuje onog pustinjaka kojeg je našao na grobu sveca.
Taj pustinjak je bio Sv. Hubert koji je od Pape dobio i zlatni ključ kojim je liječio bjesnoću. Isto tako je njegova biskupska stola imala moć da liječi od
bjesnoće, čak i poslije njegove smrti.
Mrtvo Hubertovo tijelo prenijeto je iz Liegea u opatiju Andin koja se kasnije prozvala Sv.Hubertus. Za reformatorskih ratova, bila je ta opatija 6 puta pljačkana, a pri tome je nestalo i tijelo Sv.Huberta. Navodno su ga časni oci prenijeli u šumu i tamo na skrovitom mjestu zakopali.) (Izvor: internet)

,mn
Ženski lovci (foto: privatni album)

Jesi li ikada išla u neka druga lovišta u lov?
Jesam, u Kutinu, Novsku (Grede Kamare) i Osijek (Balkan Baranja lov).
Koje ti se je najviše svidjelo?
Svako je jedinstveno na svoj način, ali trenutno mi je najdraže ovo u Osijeku jer sam tamo ostavila najbolji odstrel i zbog raznolikosti divljine i životinja. Bila sam i u Karlovcu gdje sam upoznala kolegice, dvije lovkinje.

 

fgcgvhbjnkm
Viktorija u lovačkoj odori (foto: privatni album)

U koje lovačko društvo spadaš?
U lovačko društvo ˝Fazan Belovar –Moravče˝, a spadam u grupu Glavnica Donja.

 

 

.kjh
S lovinom (foto: privatni album)

Rijetkost je da je žena lovkinja; kako se osjećaš među svim tim lovcima?
U početku je bilo jako čudno zato što lovci nisu bili naviknuti da imaju žensku osobu pored sebe, ali s vremenom su postali puno pristojniji i paze na ponašanje , ponosni su jer imaju lovkinju…

Kako to misliš da u početku nisu bili pristojni?
Hmmmm…,ne baš da nisu bili pristojni, nego uvijek su imali neke proste šale, psovali, izgovarali neke ružne riječi. Od kad sam ja došla, suzdržavaju se i rječnik im je normalniji…

 

hbh
U šumi su važne boje (foto: privatni album)

Jesi li ikada doživjela neku nezgodu u lovu?
Jesam…u lovu na divlju svinju. Čula sam da su svinje počele trčati i ja sam htjela potrčati za njima da ih bolje vidim. Zaboravila sam da stojim u blatu i kad sam htjela krenuti noge su mi zaglavile u blatu, a ja sam pala u najveću lokvu koju sam valjda mogla naći. Bila sam blatna od glave do pete i onda me je tata brzo vozio doma da se presvučem. Još se svi smiju tome, a blata sam imala čak i u ušima…

Jesi li doživjela još neku nezgodu?
U svakom lovu se desi neka nezgoda ili anegdota, ali tko bi to sve pamtio i nabrajao!

 

Postoji li neki doživljaj iz lova kojeg nikada nećeš zaboraviti?

Ahh, sve događaje nikad neću zaboraviti jer mi je to zanimljivo i volim lov….
Dobro, ali sigurno ima nešto što bi istaknula?
Izraze lica lovaca prvi put kada sam došla u lov. Gledali su u mene kao u čudo!

 

hdg
Na vozilu (foto: privatni album)

Kako bi ti opisala što je to lov?
Lov je druženje, zabava, na neki način istraživanje, avantura… uvijek sam napeta jer ne znam što se može dogoditi, i zato je ovo jako zanimljiv hobi.

 

Postoji li neka država u koju bi htjela ići u lov?
Išla bih u Afriku……
Zašto baš u Afriku?
Prvo radi životinja jer ima puno vrsta i specifične su, a u lovu ih upoznajem. Afrika je drugačija, prekrasna, a lov bi bio veliki izazov i pustolovina, organiziran tako da moraš preživljavati.

 

Kakvu opremu koristiš u lovu?
Uvijek nosim zelene hlače i majicu, obavezna je kapa ili šešir, ruksak s hranom i pićem je neizostavan, obavezno reflektirajući prsluk i…, naravno, puška.
Koju ti koristiš?
Najviše koristim svoju pušku koju mi je kupio tata, kričavo – narančaste boje je, marke BENELLI.

 

Što poručuješ djeci kojoj se nakon našega razgovora možda svidi tvoj hobi pa požele i oni postati lovci?
Nema veze je li to lov ili nešto drugo, bez obzira na spol i dob uvijek radite ono što vas zanima, ispunjava i usrećuje!

 

Hvala ti, Viktorija, na ugodnome i zanimljivome razgovoru.

(Novinarka: G .Frigan)