PRIJATELJSTVO: U i izvan škole

2020/21

Druže li se učenici i izvan škole, kako se ponašaju jedni prema drugima? Učenici se druže u svojim učionicama, hodnicima, na igralištu… Pričaju o raznim temama, ocjenama, osjećajima, društvu… Postoje li ta prijateljstva i izvan škole?

Dječja igra (foto: Internet)

Neki učenici se i poslije škole nađu na igralištu, idu jedni kod drugih u kuće pa se druže i tamo. Dok se drugi učenici ne vole družiti jedni s drugima pa niti ne zovu druge. Mnogo učenika, većinom dečki, igraju razne igre preko mobitela, računala i slično.
Oni koji se druže, obično igraju razne igre, idu u šetnje, pričaju o sebi, a ponekad i o nekome drugome.
Učenici, koji su za računalima ili pametnim telefonima, dok igraju igrice, pričaju o igrici, gdje koji igrač da se kreće, na kojem su levelu i slično.
Učenici koji vole biti sami, puno su vremena na mobitelima i drugim raznim aplikacijama.

Sportske igre (foto: Internet)

Ima li i lažnih prijateljstava i zašto?
Naravno da ima. Neki učenici se druže iz koristi. Npr., zato što im ta osoba šalje zadaću, pomaže na ispitima itd. Postoje i učenici koji se druže sa svima, ali ih iza leđa ogovaraju, odaju njihove tajne, pričaju lažne priče o njima…
To je naravno jako bezobrazno i ružno, to se ne bi trebalo događati jer ako nekome želiš biti prijatelj, onda to zaista i budi, a ako ne želiš, onda mu to reci!

Na vama je da procijenite je li i kod vas tako, jeste li negdje pronašli sebe i jesu li se vremena promijenila? Pravi prijatelj uvijek je pravi prijatelj!