NAŠI MALI VOLONTERI I OVE GODINE NA DJELU: Humanitarna akcija „Neka Božić bude svima” i „Mala škola volonterstva”

2017/18

Treću godinu zaredom u školi je organizirana humanitarna akcija prikupljanja namirnica za humanitarnu udrugu Facebook humanitarci Zagreb i njihovu božićnu akciju „Neka Božić bude svima“.

 

Iako cijele godine prikupljaju potrebne namirnice, putem ove božićne akcije volonteri Udruge i ljudi dobre volje žele ljudima u potrebi pomoći da imaju što ljepše blagdane pa uz osnovne namirnice prikupljaju sve što je potrebno za pripremu kolača, blagdanski stol i poklone za djecu sedamdesetak korisničkih obitelji. Naši učenici, roditelji i učitelji i ove su se godine svim srcem uključili u akciju te osigurali lijepu donaciju u obliku slatkiša i namirnica potrebnih za izradu božićnih slastica.

 

novinarska3
Znatiželjni petaši sa zanimanjem slušaju (foto novinarska)

Ovu humanitarnu akciju škola provodi u sklopu mini projekta iz područja građanskog odgoja koji uključuje i predavanje za učenike pod naslovom „Mala škola volonterstva“. Cilj projekta je senzibilizirati i podučiti učenike o temama siromaštva te socijalno ugroženih i marginaliziranih članova društva čiji najmlađi članovi nerijetko od svojih vršnjaka u školama trpe verbalno ili fizičko nasilje zbog socijalnih prilika i životnih uvjeta u kojima su se našli.

 

novinarska4
Predavanje vrijednih profesorica (foto novinarska)

Predavanje za učenike 5.a i 5.b razreda matične škole održala je članica udruge Facebook humanitarci Zagreb, gospođa Tihana Kunštek koja je 2014. godine proglašena Dobrotvorkom godine. Uz osnovne pojmove i definicije volonterizma i filantropije, učenici su se kroz zanimljive priče iz svakodnevnog rada udruge upoznali s različitim aspekatima humanitarnog djelovanja. Oba razreda pokazala su interes za temu postavljajući brojna pitanja, ali i veliku želju za pomaganjem pokušavajući osmisliti načine na koje bi i oni mogli doprinijeti u svojoj zajednici.

 

 

Najbolje u čovjekovom životu su njegova mala, bezimena i nezapamćena djela dobrote i ljubavi.“

William Wordsworth

 

Iva Kardum Benc, prof.