MALI SAVJETI: 6 savjeta koji će vam sigurno pomoći da dobijete dobre ocjene

2020/21

Želite imati bolje ocjene? Jedan od ovih savjeta će vam sigurno pomoći.

SLUŠANJE NA SATU

Slušanje na satu (foto: Internet)

Pozorno slušanje na satu može vam jako pomoći pri učenju. Pozorno slušajte svaku riječ koju profesor kaže.  Zapišite stvari koje inače ne biste zapisali jer mislite da su nevažne.

RJEŠAVANJE MATEMATIČKIH ZADATAKA

Vježbanje matematike (foto: Internet)

Matematički zadatci mogu biti vrlo teški, ali uz dobru vježbu možete ih bez problema riješiti. Najvažnije je da nakon što napišete domaću zadaću uzmete prazan papir i knjigu i počnete tražiti zadatke za vježbu. Svaki dan ih rješavajte jer bi vam to moglo puno pomoći u usvajanju i učenju sljedećeg gradiva.

KAKO ZAPAMTITI GODINE IZ POVIJESTI

U povijesti ima jako puno godina za zapamtiti i to može biti vrlo teško. Kako biste ih lakše zapamtili, povežite ih s nekim drugim događajem.

MNEMOTEHNIKE

Znate li što su mnemotehnike i koristite li ih? To je vještina koja omogućuje da se povezivanjem slika ili riječi informacija lakše zapamti. Najčešće mnemotehnike koje nam mogu pomoći su:

Skraćivanje: verbalna mnemotehnika kojom skraćujemo broj informacija koje trebamo zapamtiti. Temelji se stvaranju akronima (skraćenica nastala od prvih slova riječi).

Kognitivne (umne) mape: danas najraširenija vrsta vizualnih mnemotehnika.

Rečenični mnemonici: stvaramo rečenice ili logičnu priču od pojmova koje trebamo upamtiti, npr. svi znamo da je redoslijed miješanja u kemiji KUV, a ne VUK. Znamo da Voda u Kiselinu nikada ne smije, a to nas asocira na vuka, opasnu životinju.

Elaborirano kodiranje: ovu mnemotehniku koristimo tako što dodamo informacije koje su nam više poznate i prerađujemo ih u zanimljive riječi, fraze ili rečenice koje nam je lakše zapamtiti. Evo primjera: formula za računanje brzine v = t · a složimo u obliku rečenice “Vidim Tamo Avion”.

UČENJE ZA ISPIT

Svi najčešće uče iz bilježnice i udžbenika, ali je li to dovoljno? Moj savjet je uzeti prazan papir i na njega napisati sve važne pojmove ili izraditi umnu mapu. U bilježnici je najčešće skraćeno gradivo i dobro je učiti iz bilježnice, ali ako u bilježnici nije zapisano ono što misliš da je važno, uvijek je dobro proučiti i pročitati lekciju u udžbeniku. A što s radnom bilježnicom? Moguće je da će vam profesor u ispit staviti baš ona pitanja koja pišu u radnoj bilježnici, tako da ih je uvijek dobro pročitati i ponovno odgovoriti na njih.

LEKTIRA

Čitanje je važno (foto: Internet)

Kada čitate lektiru, dobro je uvijek imati pored sebe papir i olovku. Zašto? Tijekom čitanja, kada mislite da je nešto važno,  a ne možete to zapamtiti, zapišite si to i prije sata bi vam to dobro pomoglo za ponavljanje. Kada pročitate lektiru pročitajte kratak sadržaj da se prisjetite svih događaja. Na internetu odigrajte kviz da provjerite svoje znanje.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći onoliko koliko i meni!