ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Mini svijet

2020/21

Lako je naći najveću životinju, a za najmanju treba svakako puno truda. Zapravo, ima životinja koje se vide samo mikroskopom. Primjer mikroskopskih životinja su meduze od samo 20 mikrometara! Svi znamo nabrojati nekoliko malih životinja: mravi, krpelji, komarci itd., ali vjerujem da niste čuli na najmanje egzotične životinje.

Donosimo popis 7 najmanjih egzotičnih životinja na svijetu.

Zmija s Barbadosa (foto: Internet)

7. Zmija – Najmanja zmija je pronađena na Barbadosu. Tanka je poput špagete i dugačka je 10 cm. Po njenoj veličini zaključujemo da je bezopasna. Neobično za čuti je da zmija jede mrave i ličinke termita ali za ovu vrstu je to sasvim normalno.

Kolibri pčela (foto: Internet)

6. Kolibri pčela – Jeste li znali da su kolibri pčele zapravo ptice? Ovi kolibrići su endemska vrsta koja je na Kubi, a razlikuju se od ostalih kolibrića po veličini. Kolibri pčele imaju manje od 3 grama i dugačke su 6 cm.

Irukandij meduza (foto: Internet)

5. Meduza – Irukandij meduza živi u sjevernom moru Australije i duga je samo 2,5 cm. Za skoro nevidljivu meduzu ne bismo mislili da je opasna, ali je ona najotrovnije stvorenje na svijetu. Kada ugrize čovjeka, čovjek može umrijeti ili paralizirati se.

Pigmejski morski konjic (foto: Internet)

4. Morski konjic – Pigmejski morski konjic živi u koraljnim grebenima u zapadnom Pacifiku na dubini od 40 metara, a otkriven je sasvim slučajno istraživanjem koralja. Dugačak je samo 2,5 cm. Teško ga je pronaći jer se dobro kamuflira.

Kameleon Brookesia Minima (foto: Internet)

3. Kameleon – Brookesia Minima je najmanji kameleon i endemska je vrsta na Madagaskaru. Može narasti do 3 cm. Razlikuje se od drugih kameleona samo po veličini. Svi znamo da kameleoni mijenjaju boju tijela da se uklope u okoliš, ali jeste li znali da oni komuniciraju s drugim kameleonima mijenjanjem boje tijela? Ako je uznemiren, pocrnit će i drugim kameleonima dati do znanja da ga netko uznemirava. On je, uz promjenu boje, poznat po jeziku koji je dug koliko i njegovo cijelo tijelo.

Riba Photocorybus spiniceps (foto: Internet)
Žaba Paedophyrne amauentis (foto: Internet)

2. Riba – Photocorybus spiniceps je najmanja riba na svijetu koja je veličine komarca. Ribica živi u močvarama jugoistočne Azije. Ribica je premala da ju vidimo pa se ne zna puno o njoj.

  1. Žaba – Paedophyrne amauentis je najmanji kralježnjak na svijetu i nalazi se na Novoj Gvineji. Dugačka je oko 7 mm. Teško se pronalazi jer se dobro kamuflira među lišćem. Otkrivena je 2009. godine i o ovoj vrsti se ne zna puno.

Svakih nekoliko godina otkrije se nova vrsta životinje pa se tako mijenjaju najmanje životinje. Što su životinje manje to su brojnije, npr. više je mrava nego slonova. Ima puno ugroženih životinja pa ih trebamo čuvati, bez obzira na veličinu.