STOP NASILJU: Cyberbulling

2020/21 Sa školskih hodnika

Nasilje je ono što se već godinama i godinama nažalost događa. Nasilje nije samo fizičko, kao što nam je svima poznato, nego i psihičko i sve više u zadnje vrijeme cyberbulling.

Svi znate za fizičko nasilje, ali u zadnje vrijeme nam se javlja cyberbullying, tj. virtualno nasilje. Što je to virtualno nasilje? Sve: prijetnje, svađe, vrijeđanje… preko interneta naziva se jednom riječju virtualno nasilje. Naravno, tu nam se javlja i psihičko nasilje. Što je psihičko nasilje? Govorenje ružnih riječi, psovanje, ignoriranje… spada u psihičko nasilje.


Danas je sve više djece zlostavljano i to stvara jako veliki problem. Zašto? Pa zato jer djeca više nemaju samopouzdanja u sebe, zato jer se boje hoće li ih tko početi vrijeđati, tući, maltretirati. Mislim da bismo svi mi trebali biti podrška takvoj djeci i ojačati ih. Nikada se ne zna možda, baš vi nekada budete zlostavljani. Mislite da biste trebali stati tome na kraj, ali ne znate kako? Ako ikada vidite bilo kakvo nasilje, ne uplićite se nego zovite starije, stručnu službu, policiju. Također mislim da je dobro došla i svaka udruga pod nazivom STOP NASILJU.
Ako možete satima i satima igrati igrice i „visiti“ na kompjuterima, mislim da možete izdvojiti 5 minuta i napisati koju riječ o tome kako bi se to već jednom završilo! Hvala Bogu, nikada nisam bila zlostavljana ni na kakav način, ali vjerujem kako se osjećaju djeca, pa i odrasli, koji su zlostavljani. Jako sam slaba na tu temu pa sam baš zato odlučila pisati o tome. Ovim putem pozivam djecu koja su doživjela ili doživljavaju bilo kakvo nasilje da ne šute, nego da se svakako jave kako bi im se na vrijeme pomoglo! Recimo ne nasilju!!!
Djeco prestanite s nasiljem i počnite pomagati! POMAŽI DRUGIMA I DAJ IM PODRŠKU!!