MISS KNJIGE: Neobično natjecanje prvi put u našoj školi

2017/18

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, a s ciljem populariziranja čitanja, održano je zanimljivo i zabavno natjecanje:  Miss knjige. Birali smo najbolju, najpametniju i najpoučniju knjigu ove godine. Na natjecanje se prijavilo 22 učenika od prvog do osmog razreda iz Soblinca i Adamovca koji su ukratko predstavili svoju najdražu knjigu.

 

Miss knjige je natjecanje u kojemu natjecatelji moraju predstaviti svoje najdraže knjige pokušavajući dočarati što je njih potaknulo da baš tu knjigu predstave, ukratko objasniti po čemu je njihova knjiga lijepa, pametna, posebna te zašto je baš njihova knjiga zaslužila nositi titulu Miss knjige, a uz to i zainteresirati publiku za čitanje istih. Knjige su mogle biti lektire, ali i neke koje su sami doma pročitali. Zaista nimalo jednostavan zadatak!

 

Natjecanje je bilo puno napetosti i uzbuđenosti. Svi natjecatelji bili su odlični i imali sasvim jedinstvene knjige. Bilo je svih generacija, od najmanjih prvašića sa svojim slikovnicama i stripovima, do onih malo većih koji su predstavljali romane i putopise. Bilo je i enciklopedija, priručnika, duhovitih, ali i ozbiljnijih dijela, čarobnih bajki i kratkih pripovijedaka.  Tada je cijela književna umjetnost bila na jednom mjestu, a baš je to otežavalo žiriju da odluči tko će biti ovogodišnja Miss knjige i ponosna nositeljica književnosti naše škole.

 

No, kakvo bi to bilo natjecanje bez muzike i plesa? Na samom početku, ali i za vrijeme odlučivanja žirija, naša je DJ-ica, knjižničarka, puštala muziku na koju su se natjecatelji mogli malo opustiti.

 

Ovogodišnji pobjednici (foto: novinarska)
Ovogodišnji pobjednici (foto: novinarska)

Naravno, nije se tako brzo odlučivalo, ipak je ovo MISS KNJIGE. Prvo su izabrani natjecatelji za drugi krug. U drugom krugu su natjecatelji izvlačili pitanja  iz šešira na koja su morali kratko i snalažljivo odgovoriti, a bila su vezana uz knjigu i čitanje. Napokon, nakon odgovaranja na sva ta „teška“ pitanja došlo je vrijeme za izbor 1. i 2. pratilje i, naravno, Miss knjige.

 

Završilo je dogovaranje žirija. Napetost je rasla. Svi su se znojili. Prvo je izabrana 2. pratilja, (Zoe Sug: Cura na netu), a predstavila ju je Helena Busić, učenica 6.a razreda. Nakon toga još malo čekanja poslije „prva pratilja je…“. Nakon punih 20 sekundi čekanja čuje se ime (Thor Heyerdahl: Kon- Tiki) i Ilija Krišto, učenik 5.b razreda. I zatim, najveća čast, Miss knjige ove godine je… (Mravunac, Rešček: Dječak u zvjezdanim čizmama) i učenica 2.a razreda Leona Lisak!

 

Svi su počeli pljeskati i veseliti se. Čestitalo se pobjednici i pratiljama, uručene su lente i nagrade, a i zaslužene petice iz hrvatskog svim natjecateljima. Nakon toga učenici su se razdragani vratili u školske klupe, a pratilje i Miss uživale u titulama ovogodišnjeg natjecanja.