KNJIGA KOJU NE PUŠTATE IZ RUKU: Clare Swatman, Prije nego što odeš

2017/18
A, ovako izgleda knjiga (foto: novinarska)
A, ovako izgleda knjiga (foto: novinarska)

Kao osmašica koja zaista voli čitati i koja ne propušta priliku da se naoruža novim zanimljivim štivom, htjela bih vam preporučiti jednu posebnu knjigu. Pažnja, nije lektira!!!

 

Zoe i Ed upoznali su se na studiju. Nakon nekog vremena počeli su hodati  i oženili su se i planirali obitelj i djecu skupa. Ali, jednoga dana Ed je doživio nesreću na putu do posla i poginuo. Kako će Zoe nastaviti živjeti nakon toga?

 

Edov je sprovod.  Kraj je lipnja i dan je vruć. Zoe bezvoljno ulazi u crkvu gdje se nalazi Edov lijes. “Zoe zuri u drveni sanduk i ne može vjerovati da se tijelo njezina muža, tako snažno, puno energije, tako živo nalazi unutra.” Zadnji su se dan posvađali. Njihov brak je već duže vrijeme, ali sada bi Zoe sve dala da još jednom vidi svoga muža. “Marširajući iz kupaonice, vidjela je da je Ed uvrijeđen i primjetila da joj se miče s puta. To mu nije mogla zamjeriti, tih je dana bila stalno ljuta, ispod površine joj je ključao neobjašnjiv bijes, spreman eksplodirati u bilo kojem trenutku.”

Dva mjeseca nakon njegovog sprovoda Zoe je pala i udarila glavom. Kada se probudila sve je bilo drukčije. Drukčije od sadašnjosti. Probudila se u 1993. Nakon nekog vremena se sjetila što se dogodilo taj dan. Njen prvi dan na faksu. Dan kada je upoznala Eda. Isprva su oni dvoje bili prijatelji, ali je ljubav koju su gajili jedno prema drugome rasla. Ostvarila se tek nakon što su završili faks. Nakon što su već neko vrijeme bili skupa, Zoe je očekivala da će ju Ed zaprositi, ali on to nije učinio. Ed nije htio brak zato što se njegov otac ponašao loše prema njegovoj majci dok su bili u braku. Nakon što mu je Zoe rekla da želi brak, i kako se neće dogoditi ista stvar kao njegovim roditeljima, odlučio ju je ipak zaprositi. Njihov je brak bio lijep, putovali su, živjeli sretno, radili, ali Edu je nedostajalo nešto. On je htio dijete. Zoe je mislila kako je njihov život dobar takak kakav je i isprva nije željela dijete. “Ovaj je dan nepovratno promjenio sve što je bilo između nas. Ovog je dana Ed rekao kako želi da počnemo raditi na bebi.  A ja sam odbila.” S vremenom je prihvatila Edovu želju i pokušavali su dobiti dijete, ali im to nikako nije uspijevalo. Zoe je išla na različite tretmane kako bi zatrudnjela, ali ništa nije uspijevalo. Na kraju se njihov brak i život svodio samo na to da dođe dijete. “Upravo sad, u ovoj kuhinji, u ovom trenutku, mogu osjetiti kako se distanca između nas otvara kao ponor, Ed očito misli kako će taj tretman biti most koji će nas opet povezati, ali ja nisam tako sigurna.” Svađali su se stalno, pa i onoga dana kada je Ed napustio kuću,  sjeo na svoj bicikl i otišao po zadnji put na posao.

 

Kako će Zoe nastaviti živjeti poslije toga? Ja vam to ne smijem reći, ali knjiga će vam rado reći. Ova je knjiga prelijepa i kada ju čitate, ne možete prestati razmišljati o njoj. Nakon nje više niste ista osoba.