SVIJET ŽIVOTINJA: Brzo, brže, najbrže!

2018/19
Najbrže životinje na svijetu…
10. Lav

  Mnogima i najdraža životinja, kao što i znamo lav se smatra kraljem životinjskog svijeta. Lavovi odmaraju i do 20 sati dnevno kako bi se sto bolje pripremili za lov. Mogu doseći čak i do 80 km/h, tu brzinu ne mogu održati jako dugo jer njihovo tijelo nije građeno za izdržljivost već za eksplozivnu snagu. Lavova rika može se čuti na daljinu od 10 do 12 km.

9. Gnu

Stručnjaci tvrde da ova životinja može trčati 80 km/h što je ista brzina koju može doseći i lav. Još jedna slučajnost je sto su lav i gnu na istom području i prirodni su neprijatelji. Gnu je visok od 1,15 do 1,4 metra u visini ramena i može težiti od 150 do 250 kilograma. Naseljavaju ravnice i rijetke šume u jugozapadnoj Africi, sjeverno do zapadne Tanzanije. Gnuovi su u Istočnoj Africi najbrojnije velike životinje, po broju jedinki i po biomasi. Gnu može živjeti i više od 20 godina.

8. Sokol lastavičar

Ova dosta mala životinja jedan je od najbržih sokola svijeta u letu može doseći i do 160 km/h, što možemo usporediti sa jurećim automobilom. Nevjerojatno za tako malu pticu.

7. Crni Marlin

Maksimalna brzina ove ribe je 128 km/h. Možda nije strašan kao kit ubojica ali svejedno ga smatraju morskim predatorom. Mogu težiti i do 450 kg i biti dugački do 4,5 m što bi moglo biti dosta opasno u kombinaciji s njihovom brzinom.

6. Istiophorus

Ovo je jedna vrsta ribe sabljarke, slična kao Crni Marlin otprilike jednako brza.Ali mnogi smatraju da je i brža od Marlina. Ne zna se točno koliko je brza, no najbrža izmjerena brzina je  109 km/h. Što je brže od prosječne brzine, a sporije od najveće brzine Crnog Marlina.

5. Noj

Iako ova ptica ne može letjeti, može nadoknaditi to svojom veličinom i brzinom. Nojevi trče prosječno 69-95 km/h. Koriste svoja krila za stabilnost kako bi održali veliku brzinu slično kao avion, što im omogućuje skretanje s izvanrednom preciznošću. Noj je inače najveća živuća ptica na svijetu, i također nese najveća jaja na svijetu.

4. Europski zec

Isto kao i nojevi, ovi zečevi mogu trčati  69 km/h sto je nevjerojatno kada uzmemo u obzir njihovu veličinu s veličinom nojeva. Svoju brzinu je razvio kako bi pobjegao od prirodnih neprijatelja, to su ptice divlji psi i divlje mačke. Njihove velike nosnice pomoću kojih udišu velike količine kisik, također pridonose njihovoj izvanrednoj izdržljivosti.

3. Vitoroga antilopa

Smatra se drugom najbržom kopnenom životinjom na zemlji. Ova antilopa trči znatno brže od svih živućih sjeverno-američkih predatora. Stručnjaci smatraju da je ova životinja evoluirala, da trči tako brzo da bi pobjegla od životinja koje su danas izumrle. Kao npr. američki gepard sa 88 km/h ovo je najbrža životinja na sjevernoj polutki,  2. najbrža kopnena životinja na svijetu. Jedina brža životinja je gepard iako ova antilopa može zadržati svoju brzinu duže nego sto može gepard.

2. Gepard

Već 10 milijuna godina uzastopno drži rekord najbrže kopnene životinje. Može trčati i do 120 km/h. U 3 sekunde može doseći ubrzanje od 0 do 100 km/h. Ova životinja je kroz svoju evoluciju razvijala svoju izdržljivost. Tako postala sve bolji i bolji lovac i osvojila svjetski rekord. Gepard je mršaviji i fleksibilniji od svih drugih divljih mačaka.

1. Sivi sokol

Najbrža životinja svijeta. Sokol je veličinom malo veći od vrane. U životinjskom svijetu smatra se opasnim lovcem. Sivi sokol živi na svim kontinentima na planeti i do sada je opisano više od 10 podvrsta. Staništa sivog sokola su planinski predjeli, doline rijeka, pustinje, velike ravnice, morske obale. Osnovna hrana sivog sokola su male i ptice srednje veličine (golubovi, patke, vrane). Sivi sokol lovi uglavnom u letu. Svoj plijen gleda iz zraka.