SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE I SVJETSKI DAN ANIMIRANOG FILMA: Kako su nastajali crtići na školskim hodnicima?

2020/21

Usprkos virusu Covid-19, u našoj smo školi, po prvi puta, obilježili Svjetski dan audiovizualne baštine i Svjetski dan animiranoga filma.

Učenici gledaju animacije (foto: Školsko FI- NO društvo)

Cilj Svjetskog dana audiovizualne baštine je podići svijest o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta te o potrebi njihove zaštite. U Hrvatskoj se ove godine obilježava od 25. do 28. listopada raznim projekcijama.

Dan audiovizualne baštine obilježili smo prezentacijom o stop-animaciji. Na toj prezentaciji je bilo nešto o stop-animaciji i radovi nas novinara.

Stop animacije smo radili preko aplikacije „Stop motion studio“. Postupak pravljenja stop animacija nije bio uopće težak, zapravo je bio dosta zanimljiv i zabavan. Neki su napravili stop animacije čak i za pojedine predmete i za to će biti nagrađeni iz tih predmeta. Projekciju je knjižničarka imala svaki sat u drugom razredu.

Svaki razred je dobio zadatak, naravno ako želimo, da napravimo još stop animacija, svatko svoju o temi po izboru. Puno učenika je bilo zainteresirano. Te stop animacije će biti stavljene u prezentaciju i vjerojatno na kraju godine prezentirane. Sve u svemu, bilo je dosta zabave i veselja za obilježavanje toga dana.