MEDNI DAN: Naši prvašići se osladili medom!

2020/21

I ove smo godine obilježili Medni dan, razgovarali, crtali, pisali i pjevali o tom čudesnom slatkom daru vrijednih pčelica… Posebno su marljivi bili naši prvašići iz Adamovca i njihova učiteljica!

Učenici 1.razreda sa svojim poklon vrećicama (foto Školsko Fi-No društvo)

Što je zapravo Medni dan i zašto ga obilježavamo? Medni dan je dan s hrvatskih pčelinjaka koji služi za podizanje razine znanja o važnosti meda djeci.

Program Školski medni dan se već 3. godinu za redom obilježava u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj. Obilježava se 7.prosinca na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara. Cilj je da djeca prvih razreda osnovne škole shvate važnost meda za pravilnu prehranu.


Ove godine u projektu sudjeluje 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane školskih ustanova. Učenici prvih razreda koji su sudjelovali su dobili zapakirani med u Nacionalnu staklenku. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrže serijski broj, putem kojeg pomoću aplikacije www.med.hapih.hr mogu provjeriti tko je pčelar i kada je med proizveden. Program Školski med donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici 27.kolovoza 2020. godine. U ove dvije godine sudjelovalo je 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Učimo djecu koliko je med važan za rast i razvoj organizma! (foto Školsko Fi-No društvo)


Prvašići sa svojim radovima (foto Školsko Fi-No društvo)