KUĆA SUNCA: Obiteljska hižica iz snova

2020/21 Bili smo...

Oduvijek sam sanjao da imam kućicu iz snova. Mislio sam da će se to dogoditi tek kada odrastem, ali ne – šećući svojim rodnim Prigorjem, našao sam je, naišao sam na kućicu iz snova i njezine drage ljude. Stalno se u nju vraćam i uvijek ispočetka joj se divim!

Kuća Sunca (preuzeto s infozagreb.hr)

Kućica se nalazi u mjestu Gornji Levaki u srcu Prigorja. Nalazi se na brežuljku otkud pogled seže na okolna sela: Glavnica Gornja, Adamovec, Jesenovec, Blaguša, Belovar…
Kuća Sunca je tradicijska kuća u Blaguši. Upravo zato što se nalazi u Prigorju, vlasnici su ju izgradili od drva, cigle i kamena, kao što se to nekada radilo. I u kući je sve kao nekada, peć na drva, stari namještaj i cvjetni ukrasi.

Prirodne dekoracije u prekrasnoj prirodi (Berislava Picek/Cropix, preuzeto s jutarnji.hr)


Za sve su zaslužni vlasnici Mišela Combaj Ujlaki i Stjepan Combaj, zvani Štef. Za unutarnje je dekoracije zaslužna gospođa Mišela, inače odgajateljica u vrtiću Leptir. Kućica je idealna za druženja i proslave. Ta “hižica” nosi ime Kuća Sunca.


Stjepan Combaj – Štef od malih je nogu sanjao o drvenoj vikendici na zemlji koja je u njegovoj obitelji generacijama. Svoj san krenuo je ostvarivati prije sedam godina uz pomoć najbližih, a ovo su rezultati upornoga truda i rada.
Toplina, svjetlost, kreativnost, zajedništvo, ljubav…
Hižica se sastoji od podrumskog prostora koji je svojevrsni kreativni atelje, prizemlja u kojem je smještena kuhinja i blagovaonica s prostranim stolovima koja može primiti dvadesetak ljudi, dok su u potkrovlju dvije spavaonice u kojima se nalaze dječji krevetići. Cijela je hižica uređena u ladanjskome stilu.
Park za djecu i umivaonik, za čiju je izradu poslužila tegla za biljke i metalno postolje stare šivače mašine, ono je što posebno treba istaknuti.
Svatko tko želi udahnuti svježi zrak, neka dođe u srce Prigorja, u Kuću sunca.
U proljeće je prekrasno kada oko hižice počinje cvasti cvijeće, a zimi je ipak najljepše kada padne snijeg. Djeca se mogu sanjkati po brdašcima oko hižice.

Kuća sunca moje je nezaobilazno mjesto. Svakako se isplati poigrati i pogledati što su novoga vlasnici izgradili.