TRADICIJA TRAJE VEĆ DVA DESETLJEĆA: Školska priredba povodom Sv. Nikole u školi u Glavnici

2017/18

U našoj bivšoj školi u Glavnici održana je priredba povodom Sv. Nikole. I to ne prvi put, jer ta tradicija traje već punih 20 godina. Priredba je bila predivna, a kako znam da sve te nezaboravne priredbe pripremaju naši divni bivši učitelji, odlučila sam o svemu popričati s učiteljicom Valerijom. I vjerujte, bilo je to jedno predivno iskustvo. A evo što nam je sve rekla!

 

 

Recitiranje
Učenici recitiraju (foto: Novinarska)

Gdje već godinama pronalazite inspiraciju za brojne zanimljive predstave?

Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim događajima, lektirama, te dječjim časopisima. Sve prilagođavam prilikama. Tako smo ove godine imali i 20. obljetnicu naših priredbi.

 

Imate li neku viziju kojom se vodite?

Vizija mi je da nastupe sva djeca, da uključimo etno elemente te da sačuvamo tradiciju ove sredine, a opet da sve bude u skladu s vremenom, te da pratimo interese djece.

 

Je li lakše raditi s manjom ili većom djecom?

S manjom je djecom možda malo teže, ali i spontanije, jer što god naprave, postaje slatko, a veći su više za zahtjevnije uloge. Ali svako ima ulogu za svoju dob.

 

Imaju li u svemu tome veliku ulogu i roditelji?

Moram reći da nam i roditelji puno pomažu oko rekvizita te u svemu imamo njihovu veliku podršku.

 

mali tamburaši 2
Mali tamburaši (foto: Novinarska)

Prošle godine dobili ste i učitelja Slavena kao pomoć. Je li to unijelo promjene u priredbe?

Naravno, on je sada zadužen za glazbeni dio, pa smo ja i učitelj Mirko malo odahnuli. Mnogu je djecu naučio svirati tamburice, a oni su pokazali veliki interes, te su mnogi krenuli i u glazbenu školu nakon tog lijepog iskustva.

 

Kada počinjete planirati brojne igrokaze?

Pa, već u ljeto počinjem čitati mnoge knjižice i časopise, te počinjem polagano pripremati igrokaze tako da do zime sve bude spremno.

 

Tradicija će se nastaviti i dalje?

Naravno, a najljepše je kada djeca krenu u prvi razred i već me prvog dana pitaju hoće li i oni nastupiti u priredbi, jer već od vrtićke dobi gledaju naše priredbe i jedva čekaju trenutak kada će se i oni popeti na tu našu pozornicu.

 

sv.Nikola i krampus
Sv.Nikola i Krampus (foto: Novinarska)

 

 

Nakon ovog divnog razgovora s velikim nestrpljenjem čekam iduću predstavu kako bih vidjela što su nam naši mali đaci i njihovi divni učitelji pripremili!!! 😊😊